Köztévé Blog

Mik ezek a forgó kis micsodák az M5-ön?

2016. július 18. - koztevezo

Elindult az M5 tesztadása. A tesztelés ideje alatt a leggyakrabban egy fura monoszkóp látható. Mire jók ezek a forgó zöld és piros sávok? Mi ez a villanó kereszt a képernyő közepén? Hol van ebben a teszt?

A földfelszíni digitális sugárzásban, a műholdas, és a kábeltévés jeltovábbításban is ezt használják a tesztelők, akik a csatorna indulásáig hátralévő időszakban folyamatosan monitorozzák, hogy az adás hang-, és képminősége megfelelő-e, helyesen adja-e vissza a színeket a képernyő. Ehhez úgynevezett mérőjeleket sugároznak az M5 csatornáján.
20160715_140157.gif

Tesztelik azt is, hogy az adás hangja és képe szinkronban van-e egymással. Ehhez kell a már említett “fura monoszkóp”. A színes háttér előtt két zöld és egy piros sáv forog körbe. Ezáltal, aki az ellenőrzést végzi, mindig tudhatja, hogy nem egy “befagyott” képet lát, hanem a valódi tesztadást.

Amikor a piros sáv eléri a körpálya tetejét, egy pillanatra megszakad a hang, és megjelenik egy kereszt a képernyő közepén.  Ennek egyidőben kell történnie akkor, ha a hang és a kép között nincs időbeli eltérés, azaz a hangnak akkor kell megszakadnia, amikor a kereszt felvillan. A két zöld mező a jobb-, és a baloldali hangsáv tesztelésére szolgál. Amikor elérik a pályájuk tetéjét, először a jobb-, majd a baloldali hangsáv némul el egy pillanatra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozteve.blog.hu/api/trackback/id/tr758898616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása