Köztévé Blog

The Evolution of A Dal: 230 dal 20 percben (2012–2019)

2019. augusztus 27. - IchBinM1

"Állítsd meg az időt... egyszer", avagy az elsőtől a kétszázharmincadik dailg, A Dalok eddigi történetének összes dala fellépési sorrendben, 20 percbe tömörítve. Nem csak nagy vállalás volt elkészíteni ezt a videót, de végignézni is egy kisebb kihívás. Hogy ez egy művészeti kútszennyezés, vagy egy zenei unikum, döntsd el te, ha van rá szabad 20 perced és 20 másodperced – úgyis a 2020-as év felvezetése kezdődik meg vasárnap azzal, hogy az onnan publikált dalok potenciális résztvevők lesznek a jövő évi hollandiai Eurovíziós Dalfesztiválon. Te mennyi dalra emlékszel? Vannak közte kedvencek, amiket esetleg teljesen elfelejtettél időközben? Írd meg kommentben!

Hogyan tovább DAL?

screenshot_2019-06-22_17_52_15.pngElég régen volt, hogy legutóbb bejegyzést tettem közzé a blogon, de most egyszerűen égető fontosságát érzi a dolog, hiszen volt egy szavazás a Köztévé Blog Facebook-oldalán, melyben arról érdeklődtem, hogy az idei eurovíziós kiesésünket követően hogy látják az olvasók, van-e szükség arra, hogy jövőre változásokat eszközöljenek Az Ország Dalválasztó Show-jában. Így. Nagybetűvel. Az eredmény szerintem elöljáróban a számok ismertetése nélkül sem fog senkinek sem meglepetést okozni, de mielőtt a piszkos tényekre rátérünk, el kell mondanom, hogy ebben a posztban nem csak az lesz, hogy mi és mennyire nem jó, hiszen okoskodni bárki tud. Így úgy gondoltam, hogy bölcsebb lenne egy valamiféle javaslattal előállni, hiszen valahogy akár "így" is lehetne.

Tovább

Viszlát 2018!

Közmédiás évértékelés kendőzetlenül

screenshot_2018-12-30_23_23_21.pngA végéhez közeledik az év, és ahogy az ilyenkor szokás, számot vetünk, hogy milyen volt az esztendő, amit magunk mögött hagyni készülünk, illetve mit várunk a holnap kezdődő új naptól, hónaptól, évtől. Lehetőségek, remények, kívánságok, fogadalmak – mit is lehetne írni közmédia témában 2018-ról, és hogyan érdemes 2019-re tekinteni? A következőkben megpróbálom összeszedni a gondolataimat ezzel kapcsolatban. Évértékelés következik.

Tovább

Vajon melyik lesz az A Dal, ami értünk szólhat Tel-Avivban?

Indul a pályázás A Dal 2019-re

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Eurovíziós Dalfesztivál – A DAL 2019


42651944_559269151170563_859483356054683648_n.pngA Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2019-ban ismét részt vesz a minden évben több mint 100 millió nézőt vonzó Eurovíziós Dalfesztiválon (a továbbiakban úgy is, mint: Eurovision Song Contest vagy ESC). A Tel-Avivban megrendezendő verseny májusi elődöntőit és döntőjét a Duna csatorna élőben közvetíti.
Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (European Broadcasting Union, a továbbiakban EBU) 64. Eurovíziós Dalfesztiválján Magyarországot képviselő versenyzőt és versenydalt a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nyilvános, a Duna csatornán élőben sugárzott nemzeti válogatója, A DAL 2019 műsorsorozat keretében választja ki azon jelentkezők közül, akik pályaműveiket e pályázati felhívásra 2018. november 8-ig benevezik.
Az Eurovíziós Dalfesztiválon magyar színekben induló versenyző az őt nevező Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t (a továbbiakban a pályázat kiíróját) képviseli a nemzetközi versenyen. A szervező EBU szabályzatának értelmében kizárólag a versenydalt nevező felelőssége és döntési kompetenciája a pályázat kiíróját képviselő dal és előadó (a szerző és az előadó a továbbiakban együttesen úgy is, mint: „pályázó”) kiválasztása.
Az alábbi pályázati feltételeknek mindenben megfelelő előadóknak, szerzőknek a nevezési határidőig beérkezett pályaművei közül szakmai előzsűri választja ki azokat a dalokat, amelyek az élőben sugárzott nemzeti elődöntőkön versenyezhetnek.
Az elődöntők legjobbjait a képernyős zsűri és a közönség juttatja A DAL 2019 döntőjébe, ahol kiderül, hogy közülük melyik produkció képviseli Magyarországot 2019 májusában Tel-Avivban a 64. Eurovíziós Dalfesztiválon. Ide kattintva jelentkezhet online!

Tovább

Kívül-belül megújult a Kossuth Rádió

Továbbra is "otthon a világban"

screenshot_2018-09-21_13_05_29.pngAhogy az várható volt a múltheti bejelentés után: szeptember 17-én, hétfőn hajnalban megújult a Kossuth Rádió. Nem csak a díszlet és a stúdió lett új, de az adáskezelő-lebonyolító rendszer is modernebb lett, lecserélték a régi station voice-t és egy jó pár műsort megszüntettek, vagy átneveztek. Most röviden megpróbáljuk összeszedni, hogy melyek voltak a legfontosabb változások a közrádió főadójánál.

Tovább

Petőfi Jazz: új műsor minden hétfőn éjjel a Petőfi Rádióban

screenshot_2018-09-14_18_02_53.pngAki szeptember 10-én éjszaka a Himnuszt követően a Petőfi Rádiót hallgatta, az egy egész más műsorral találkozott az új nap első perceiben. Elsőre úgy tűnt, hogy újra lesznek úgynevezett zónák a rádióban minden este, de mint kiderült, csak heti egy alkalomról van szó, és csak egy műfajról. Az Éjszaka Petőfivel című műsorszám előtt Petőfi Jazz címmel ad egy órás zenei válogatást a közrádió könnyűzenei adója, minden hétfőn (vasárnapról hétfőre virradóan) éjféltől egyig.

Tovább

Összhangzat van!

Elindult a Partitúra, a Duna kulturális felfedező sorozata

2018-09-05_21_31_43-2.jpgSzándékosan fogalmaztam szerényen, meggondoltan és kvázi neutrális hangon, amikor megláttam a Duna idei őszi műsorrendjét. Egyetlen egy új műsor tarkítja ugyanis az egész kínálatot: a szerda esténként, főműsoridőben jelentkező Partitúra, ami egy kulturális felfedező sorozatként aposztrofálja saját műfaját. Idáig nem láttam, nem volt ilyen, nem tudtam milyen lesz, így rosszat nem is írhattam róla természetesen – egyébként megjegyzem: eszem ágában sem volt. A tovább után kifejtem részletesebben, milyen is volt a Partitúra első adása.

Tovább

Mindeközben Közmédiasztánban

Ahogy arról a Facebook oldal követői értesülhettek "nincs itt semmi érdekes, lehet tovább görgetni", de legalábbis ami a közmédia zászlóshajójának, a Dunának az őszi műsorszerkezetét illeti. Minden marad a régiben: hétköznap esténként a Sorsok útvesztője a Híradó után (alig van nézettsége, de még több, mint 320 rész hátra van belőle, szóval 2020 karácsonyáig simán maradhat ebben a sávban – mert miért ne?), illetve fél 8-tól a Honfoglaló (még annyian sem nézik, mint az ezt felvezető török szériát, de ez legyen a legkevesebb nekünk).

Tovább

Nemzeti főadó – másképp

Avagy hogyan lehetne a Dunából valódi zászlóshajót csinálni

screenshot_2018-07-29_20_22_19.pngA DUNA a Duna Médiaszolgáltató első számú televíziós csatornája, a magyarság nemzeti főadója 2015. március 15-e óta. A neve 2006-ig egyet jelentett magával a Duna Televízióval. Kezdetben csak nappal sugárzott műsort, éjszaka pedig Képújságot. Ma napi 24 órában fogható Európa csaknem egész területén. 2012. július 27-e óta, a közszolgálati televízióadók egységes arculatváltása óta csak DUNA néven említik a csatornát. 2015. március 15-től átvette a korábbi M1 helyét, így a DUNA lett a nemzeti főadó. A korábbi M1-es műsorok többsége átkerült erre a csatornára.

A tavalyi év őszén Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója elmondta, hogy mivel az elmúlt időkben elsősorban az újonnan indult tematikus adók voltak kiemeltként kezelve a közmédiánál, és a közeljövőben nem indítanak több tévécsatornát, így a 2018-as évben a nemzeti főadót fogják megrenoválni. Mivel nyáron az ég világon semmi nem szokott történni a tévés piacon, így elmondható, hogy eltelt az év kétharmada, de semmilyen elmozdulás nem volt a tavalyi számokhoz képest. Sőt, a nyár folyamán volt olyan is, hogy a Tóth Jánost főműsoridőben a 18–49-es korosztályból 0, azaz NULLA ember nézte. A változások indokoltak lennének – ezt mutatják a számok is, és a Köztévé Blogot követők is erről szoktak kommentelni, hogy megérett már egy átfogó felújítás a Dunánál.

Ebben a bejegyzésben az olvasható, hogy szerintem miként tudna újra nyitni a magyar közszolgálati médiaóriás zászlóshajójaként fémjelzett Duna a 18–49-es korosztály számára is, illetve miképpen tudna szélesebb nézőközönségnek értékközvetítő és/vagy szórakoztató műsorokat sugározni – sikeres európai közszolgálati televíziók példáiból kiindulva.

Tovább

Egy hét próbaadás: vélemények a Duna estéiről

screenshot_2017-12-10_19_25_22.pngAz MTVA kísérleti jelleggel egy hét erejéig, december 4. és 10. között a Duna főműsoridejét megváltoztatta olyanra, amilyen az M1 volt az ezer nappal ezelőtti átalakításáig. Műsorváltások minden óra félkor, esti Híradó fél 8-kor, majd a főműsoridő kezdődik 20:15-től. A Sajtóosztály elmondása alapján ha a nézőknek megtetszik ez az újítás, akkor megfontolják, hogy hosszabb távon is így alakítsák az estéket. Egyelőre csak erre az egy hétre szólt a csere, december 11-től ismét este hatkor lesz Híradó a Dunán, majd 18:40-től Rex felügyelő, azt követően a Végtelen szerelem második évadjának utolsó részei és fél 9-kor a napi esti műsorok – ahogy azt már megszokhattuk.

Tovább
süti beállítások módosítása