Köztévé Blog

Összhangzat van!

Elindult a Partitúra, a Duna kulturális felfedező sorozata

2018. szeptember 05. - IchBinM1

2018-09-05_21_31_43-2.jpgSzándékosan fogalmaztam szerényen, meggondoltan és kvázi neutrális hangon, amikor megláttam a Duna idei őszi műsorrendjét. Egyetlen egy új műsor tarkítja ugyanis az egész kínálatot: a szerda esténként, főműsoridőben jelentkező Partitúra, ami egy kulturális felfedező sorozatként aposztrofálja saját műfaját. Idáig nem láttam, nem volt ilyen, nem tudtam milyen lesz, így rosszat nem is írhattam róla természetesen – egyébként megjegyzem: eszem ágában sem volt. A tovább után kifejtem részletesebben, milyen is volt a Partitúra első adása.

2018-09-05_20_56_48-2.jpgA műsorvezetők: Miklósa Erika operaénekesnő és Batta András zenetörténész mind ismerősek lehetnek a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsorból, így olyan mintha egy spin-offot kapott volna az anyaműsor, de valójában ettől sokkal többről van szó. A sorozat úgy indult, hogy a műsorvezetők megérkeztek Veszprémbe, ahol természetesen rögtön le is csekkolták az állatkertet. Valószínűleg szándékosan tették, de rögtön a könnyűzeneibb vonallal indítottak: a Vad Fruttik énekesével Likó Marcellel beszélgettek a vadasparkban. Ezután esett le, hogy igazából az egész adás a veszprémi tematika köré fog épülni. Átvezető számként rögtön hallhattunk egy csellistát, majd az egyházmegye püspöke kezdett pingpong párbajba Miklósa Erikával. Ezt követően még láthattunk népzenei átvezetőket, de animációs kisfilmeket is a városról, illetve annak történelméről. Ellátogattak a Hangvillába, beszélgettek a Pannon Várszínház igazgatójával, a Mendelssohn Kamarazenekarral, de ott voltak a Veszprém Feszten is, ahol az operaénekesnő elénekelte az Éjkirálynő áriájának a klasszikussá vált részét. Itt fogalmazódott meg bennem, hogy a Partitúra valójában az M1 Itthon vagy!, a Duna Gasztroangyal és az M5 Magyar Krónika című műsorainak a szerelemgyermeke. Mozgalmas, dinamikus és részletesebben bemutat egy tájegységet, vagy várost, mint az Itthon vagy! Tartalmas, érdekes beszélgetések, interjúk vannak benne, annyi különbséggel, hogy itt nem főznek semmit sem. Kulturális, sokszínű és megpróbálja minden oldaláról megfogni a témát, akárcsak az M5 magazinműsora.

Azt nem tudtam eldönteni, hogy szándékosan van-e, de a kameraképek számomra többször "bizonytalannak", vagy amatőrnek tűntek, és Novák Péter, a műsor rendezője is túl sokszor, meglehetősen random helyzetekben is feltűnt, vagy képbe került. Nem volt világos, hogy most akkor ő is műsorvezető, vagy csak rásegít, esetleg az első adás miatt volt? Meglátjuk a folytatásban.

2018-09-05_20_50_50-2.jpgMindent összegezve: amíg az átlag magyar tévénéző ingerszintje ott van leragadva, hogy Éjjel-Nappal Lali egy szál törülközőben táncol, vagy Oszvald Marika pankrátorosat játszik a ringben, addig egy ilyen műsornak sajnos az ég világon semmi esélye nincs a nézettségi, vagy penetrációs listán szép eredményt elérni. A minőségi, értékőrző tartalmakra mindig is szükség volt, de a jelen helyzetben azt megkérdőjelezném, hogy ennek szerdán este főműsoridőben, a főadón lenne-e a helye. Én tökéletesen kikapcsolódnék egy ilyen programon, ha mondjuk azt szombat délután nézném... és akkor az ott futó Gasztroangyalt meg inkább áthelyezném egy esti sávba. Ha annak idején a Magyar Krónika szombat délutánonként futott a Dunán, akkor ez a mostani miben kivétel attól a produkciótól? Habár ha arról az oldalról közelítem meg, hogy így sem nagyon tudna az ég világon semmi mást adni a nemzeti főadó, akkor pont tökéletes szerda estére, de úgy a hét bármelyik másik napjára is. Arról nem is beszélve, hogy olyan felvezetést kap, amit a célcsoportban még százan sem néznek az országban: bármilyen műsor nagyon nagy hátrányból indulna, nem csak a Partitúra.

Partitúra: minden szerda este 20:35-től a Dunán! Ha lemaradtál az első részről, itt tudod pótolni.

További képek a műsorról az alábbi galériában:

A bejegyzés trackback címe:

https://kozteve.blog.hu/api/trackback/id/tr3114225051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása