Köztévé Blog

Sok-e egy országnak hét köztévé?

2016. szeptember 29. - MrSilesian

screenshot_2016-09-29_20_57_27.pngMiután a nyáron az MTVA elindította az M5-ös csatornát is, így a hazai közszolgálati televízióadók száma 7-re nőtt. Sokakban felmerül a kérdés, hogy sok-e ez, kell-e ennyi köztévé egy országba? Egy biztos: a gondosan elkülönített, tematizált csatornákban van a jövő, és ezt az MTVA nagyon jól látja. Ebben a cikkben azt fogom szemügyre venni, hogy mi a helyzet a Magyarországgal szomszédos országokban. Mennyi és milyen tartalmú csatornákat biztosít az állam a lakosainak Ausztriától Szlovéniáig? Bővebben a tovább mögött.

Ausztria: 5 köztévé

Sógorainknál az ORF szolgáltatja a közszolgálatinak nevezett tartalmakat, bár ez náluk inkább egy erősen kereskedelmibb vonalat jelent, csupán a nevében közszolgálati. A médiavállalat az ORF eins, ORF2, ORF III, ORF Sport+ és az ORF2 Europe csatornákat üzemelteti. Az első adó általános szórakoztató jellegű, míg a második tévé inkább informálisabb: a körzeti híradók, vitaműsorok, és a rendkívüli hírek is itt kerülnek adásba. Az ORF III kulturális tartalmú csatorna mellé társul még egy sportadó és egy nemzetközi csatorna. Képen a Zeit im Bild (Híradó) díszlete.

Szlovákia: 2 köztévé

A szlovákoknál hozzánk hasonlóan 2011-ben ment át nagy átalakuláson az állami médiavállalat. A korábbi Szlovák Televízió és a Szlovák Rádió RTVS néven egyesült. Mai napig a Jednotka és a Dvojka csatornákat üzemelteti a szlovák közmédia, habár 2008-tól rövid időn át Trojka néven sportcsatorna is működött az akkori STV-ben, de az hamar megszűnt. Képen a Jednotka, vagyis az Egyes logója.

Ukrajna: 3 köztévé
Északkeleten folytatva a virtuális utazást Ukrajnához érünk, ahol az NTU nevet viseli a közszolgálati média. A Persij Kanal mellett a Kultura és a Persij Ukraine szolgáltat műsort az ország több, mint 40 milliós lakosságának és a világ ukránjainak. Képen a Nemzetközi Kiállítási Csarnok, ahol az ukrán közmédia jövő májusban rendezi meg a 62. Eurovíziós Dalfesztivált.

Románia: 6 köztévé

A románoknál már majdnem elérjük a magyar rekordszámot, csupán eggyel marad el a TVR által működtetett televízióadók száma az MTVA-tól. Keleti szomszédjaink a következők közül válogathatnak: TVR1, TVR2, TVR3, TVRi, TVR Moldova és TVR HD. Árnyalt a kép így, mert még hozzá lehetne adni az 5 regionális adást  is (Jászvásár, Királyi, Kolozsvár, Marosvásárhely és Temesvár), de úgy fair ha mindenhol csak az országos adókat számolom bele a végeredménybe. Képen a TVR székháza.

Szerbia: 5 köztévé

A szerbek öt tévéje az RTS 1, RTS 2, RTS 3, RTS Satelit és az RTS HD: a főadó mai napig az ország legnézettebb csatornája, míg a második csatorna is gyakran ér el a nézettségben szép eredményeket a sporteseményekkel, parlamenti közvetítésekkel, de itt kerülnek képernyőre a legnépszerűbb gyerekműsorok és a színházi közvetítések is. Az RTS 3 művészeti, kulturális tartalmakat közvetít. Képen az RTS 1 reggeli műsorának egy jelenete.

Horvátország: 4 köztévé

Délnyugat felé véve az irányt – de legalábbis arra tartva a képzeletbeli távirányítónkat 4 közszolgálati adóval találkozhatunk. A HRT bajlódott a legkevésbé a névadással: HRT 1, HRT 2, HRT 3 és HRT 4. Az első program általános, mindenféle műsort szolgáltat a nézőknek, míg a második csatornán a szórakoztató műsorok mellett közlekedési hírek, kortárs zene és művészet is megtalálható. A hármason népszerű sorozatok és filmek ismétléseit vetítik, míg az utolsó adó, a négyes hírcsatornaként üzemel. Képen a HRT 4 hírcsatorna műsorvezetői.

screenshot_2016-09-29_21_20_16.pngSzlovénia: 3 köztévé

Végül, de nem utolsó sorban a legkisebb szomszédunk, Szlovénia maradt, ahol az igen kacifántos nevű, de annál inkább magától értetődő RTVSLO látja el a közszolgálati médiatartalmak szlovén nézőkhöz jutását. Műsoraik a TV Slovenija 1 (főadó), TV Slovenija 2 (sportműsorok, szűkebb közönségnek szóló műsorok) és a TV Slovenija 3 (parlamenti közvetítések, dokumentumfilmek) képernyőin láthatóak. Képen az RTVSLO logójának mintájára készített szobor: a furulyás kisfiú.

Végigérve a szomszédokon, büszkén kijelenthetem, hogy Magyarország győzött a maga 7 közszolgálati adójával (Csak a rend kedvéért: Duna, Duna World, M1, M2, M3, M4 Sport és M5). A tematikákat figyelembe véve is mi nyertünk, hiszen itt van a legjobban, legértelemszerűbben körülhatárolva a csatornák vezérfonala, témája. A kérdést megválaszolva én azt mondanám, hogy ha rendesen fel van építve az a hét csatorna, akkor nem sok. Magyarországon pedig szerintem valóban nem sok a hét köztévé: bár egyelőre úgy tűnik, éppen elég.
Nem mondom, hogy a környéken a tematizálás miatt az MTVA-nak kellene a követendő példának lenni, de ahogy a szomszédok is tanulhatnak a magyar gyakorlatból, úgy a Kunigunda útján is bőszen vizsgálhatják, hogy miben áll a környező országok köztévéinek a sikere.

Képek forrása: eurovision.tv, hrt.hr, Köztévé Blog, kurier.at, Wikipédia, YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://kozteve.blog.hu/api/trackback/id/tr9211752821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TV Paci 2016.09.30. 12:32:25

Lesz még itt 8 is. November 30.-ikától jön az M6 Magyarország. :P

MrSilesian · https://www.youtube.com/channel/UCqWk55z9xtqZrJ3J_q2SBQA 2016.09.30. 12:55:16

@TV Paci: Tervben van ugyan az M6 csatorna is, de egyelőre nincs konkrét időpont az indulását illetően: a november 30. az kacsa. Szerintem egy darabig nem fog elindulni, de majd kiderül idővel, hogy mit akarnak :)

MrSilesian · https://www.youtube.com/channel/UCqWk55z9xtqZrJ3J_q2SBQA 2016.09.30. 15:07:33

@TV Paci: Való igaz. Én fogalmaztam félreérthetően. A feltételezett/tervezett start az november végére volt kitűzve, de valószínűtlen, hogy idén elindulna. Hivatalosan az MTVA részéről sem kommunikálta le a dolgot senki, márpedig alig két hónappal a rajt előtt azt meg szokták tenni. A mellékelt cikkekből a 24.hu is úgy írja, hogy "november végén rajtolHAT".

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2016.10.02. 20:42:14

Egyértelműen sok a 7 csatorna. A Duna World például teljesen felesleges, szinte csak ismétlés megy rajta, és sajnos ez a helyzet az Petőfi TV-vel is jelenleg.

A Dunának kellene egy nagy ráncfelvarrás, mert így sose lesz belőle "nemzeti főadó".
Az M4 rendben van.
Az M5 egyelőre jónak tűnik.

TV Paci 2016.10.03. 14:07:07

Vagy lehetne egy MR4-hez hasonló nemzetiségi adások tv, DuNatoinality néven.

MrSilesian · https://www.youtube.com/channel/UCqWk55z9xtqZrJ3J_q2SBQA 2016.10.03. 17:55:24

@desmondwallace: Igazad van. A Petőfi TV ebben a formában teljesen felesleges. A Dunán hatalmas vérfrissítésre lenne szükség, és egy újrapozicionálásra, hogy ne az legyen az "öregek adója". A Duna World mint nemzetközi adó ellátja a feladatát, szerintem nem is hivatott másra, mint ismételni. A cikkben említett ORF 2 Europe, TVRi, vagy TVR Moldova is csak a többi adó műsorait ismétli, hogy a szórványlakossághoz is eljussanak a nemzet műsorai.

MrSilesian · https://www.youtube.com/channel/UCqWk55z9xtqZrJ3J_q2SBQA 2016.10.03. 17:59:08

@TV Paci: Ötletes a név, de szerintem önálló csatornaként ez lenne csak igazán nézőtaszító. Bár a Duna World-ön tökéletesen megállná a helyét napi műsorszámként :)

TV Paci 2016.10.05. 14:26:46

@MrSilesian: Hát szerintem attól függ hogy csinálnák meg. Ha pl. nem arról szólna, hogy jaj szegény kisebbségek, így úgy el vannak nyomva, de így rossz, de úgy rossz, hanem az értékeikből, kultúráikból, zenevilágukból mutatna be, -magyar felirattal-, akkor még akár érdekes is lehetne. Volt régen ilyen műsor az m1-en. A Duna World az nemzetközi főadó, a DuNationality (DunArt után szabadon :) ) meg lenne a nemzetiségi főadó. :D
süti beállítások módosítása