Köztévé Blog

Meglett az iPhone – Tatár Csilla az új Emma Stone – Sok 6 pont

A Dal 2017 első válogatója után

2017. január 15. - MrSilesian

screenshot_2017-01-14_23_27_10.pngElstartolt a hatodik dalválasztó show, A Dal 2017 a Dunán: 10 produkció versengett a kijevi Euroví... akarom mondani versengett azért, hogy egy ország az ő dalát dúdolja majd 2017-ben, csak hogy píszí legyek, és kövessem a műsor által lekommunikáltakat. Na jó, ez nem megy; nem fogom. Én eurovíziós dalt keresek; dúdolni így is fogok sokat, de Ukrajnába csak egyet fogunk delegálni.

A műsor – mondjuk ki – egy gyenge-közepes rajtot vett. A húzónevek és húzódalok közül konkrétan senki sem lépett fel a szombati első válogatóban, ami pozitívum is, mivel reményt ad a továbbiakra, hogy ettől már csak jobb lesz. Személyesen a pontozás során a csúszkán a 4-es és 9-es között mozogtam, tehát nem mondanám hogy hasra estem a daloktól, de azt sem mondom, hogy hatalmas csalódást okoztak a fellépők.


kep1.jpgHenderson Dávid nyitotta a show-t a dalszöveg-gazdaságos teszkó-nótájával, amit annak rendje és módja szerint szépen elénekelt, de nem hagyott nyomott sem a színpadi megjelenésében, sem a produkciójával. Az elődöntőben többet várok tőle. Töltse be a színpadot, és ha már a refrént nem is lehet átírni, egy b-variánst találjon ki a második verzére, mert így ebből könnyen kiesés lehet a döntő előtt másfél perccel. A sort a keményebb vonalat képviselő Leander Kills folytatta, akik az "Élet" című albumtöltelék-rockballadájukat jól előadták. Leander hangja számomra még mindig nem a legbiztosabbak közé tartozik – sem ebben a mezőnyben, sem úgy alapjáraton; ezek után is mint dalszerző, méltatni fogom, de csak mint dalszerző. (2013-ban egy kincs volt a Keresztes Ildikónak írt "Nem akarok többé játszani"). Calidora első színpadi fellépése nem éppen úgy sikerült, ahogy azt ő is várta volna. Korán ő lett a sereghajtó az első válogatóban.

kep2.jpgA the WiNgs folytatta A Dalt, akik a reklámszünet előtt kötelező pisiszünetre küldték el a kedves tévénézőket. "Mint a hurrikán" című daluk pont olyan ötlettelen volt, mint a lopott, oppárdon kölcsönvett bandanevük (lsd.: Paul McCartney együttese a '70-es években). Singh Viki nagyívű tipikus eurovíziós balladával lépett színpadra. "Rain" című dalát magabiztosan énekelte végig, és én azt láttam benne, hogy nem csak a műsorban érzi jobban otthon magát, hanem magában a szerzeményben is. Lehet ezzel jobban tudott azonosulni, mint a Katonákkal? Mindenesetre a folytatásban ott lesz, tehát már jobb eredményt ért el, mint egy évvel ezelőtt, amikor csak tartalékosként vett részt az élő műsorban. A rövid commercial break előtt a Spoon 21 adhatta még elő a versenydalát, amivel tulajdonképpen el is indult végre a buli. A Deákban ott volt a fiatalság, a boyband-érzés... és mindezek mellett ez egy olyan dal volt, amit már biztosan sokan dúdolnak most is. Na tessék, mégis "dúdolok". Nekem ez volt az este legjobb produkciója, de így is csak 9 ponttal jutalmaztam a srácokat. A dalszöveg bugyutaságán és esetlenségén már sikerült túltennem magam ("elveszett az iPhone, de megtalálom"), erre az együttes lecseréli az audio verzióból jól ismert hangsávot. Az elődöntőben kéretik a rendes verziót előadni, és akkor meghízhat az a kilences egy erős tízesre.

Hetedikként a magyar Jamala, Csondor Kata énekelhetett. A szinkronszínészként és a "Hóban ébred majd az ünnep..." énekesként is ismert művésznő egy igen bonyolult felépítésű, első hallásra nehezen emészthető nótával debütált a dalválasztó show-ban. Engem a produkció és az előadás magával ragadott, és még most is hiszem, hogy neki helye lett volna a folytatásban. A nézők nem neki adtak még egy esélyt, hanem az őt követő, teljesen jellegtelen és unalmas Benjinek. A tavalyi dala az a tipikus "olcsó vörösborral elmegy" kategória volt, de ez még úgy sem ment el. Legalábbis mehetett volna, de végig ugyanott maradt, ahonnan elindult. Nem építkezett és ebből kifolyólag érzéseket sem váltott ki belőlem. A telefonomon is az 5-ösön maradt a csúszka. Se nem tetszett, se nem nem tetszett.

kep3.jpgKét R-betűs együttes maradt a végére. A Rocktenors harminckettedikként nagyon vigaszágon vehetett részt a válogatóban, a YouTube-sztár, szabályszegő Szabyest helyett. "Ősz" című, későnkiteljesedős rockballadájuk látványos volt, igazán egyben volt, de nem volt elég még egy körre. Végezetül Oláh Gergő új formációja, a Roma Soul okozott némi csalódást és hagyhatott hiányérzetet sokakban, teljesen jogosan. A tavalyi Dalban sikeresen debütált a cigányzene a Parno Grasztnak köszönhetően, de ezt a Roma Soul-nak nem sikerült folytatnia. "Nyitva a ház" című daluk olyan gyenge-közepes volt, mint az egész első válogató; de valami okból kifolyólag a zsűrinek tetszett, mivel rendre 8–9–8–9 pontokat kaptak az ítészektől. A szőrös szívű közönség őket is egy hatossal dobta meg, akárcsak a fellépők hetven százalékát. A szavazási szünetben a Margaret Island mutatta be egy új dalát, majd a Harsányi Levente által Emma Stone-nak titulált Tatár Csilla bejelentette, hogy Benji folytathatja a versenyt. Megjegyzem, hogy Csilla annyira volt Emma Stone, mint Levente Ryan Gosling. Semennyire, de ezt nézzük el nekik.

Eredmények:

1. Leander Kills, Roma Soul – 40 pont (a pontozás során továbbjutottak)
3. Singh Viki, Spoon 21 – 39 pont (a pontozás során továbbjutottak)
5. Henderson Dávid – 37 pont (a pontozás során továbbjutott)
6. Benji – 36 pont (a közönségszavazás továbbjutója)
7. Rocktenors – 33 pont
8. Csondor Kata, the WiNgs – 32 pont
10. Calidora – 30 pont

kep4.jpgMielőtt befejezem az írást, egy óriási, hatalmas piros pontot el kell könyvelni a műsor készítőinek. Végre felszerelték HD-technikával az 1-es stúdiót, így 21. századi, minőségi adásképet láthatunk a Dunán. Gigalájk érte! (Ez csupán egy szakmázós szösszenet volt)

Egyelőre még nem tudjuk, hogy jövőhéten kikkel folytatódik a nagy össznemzeti dalkeresés, de azt biztosan állíthatom, hogy akiknek hiányérzetük maradt a szombati nap után, vagy csak csalódottak voltak – jobb produkciók vannak hátra. Bár ez annyira szubjektív dolog, mint például eldönteni egy dalról azt, hogy jó-é, vagy sem. Ugye? Ugye!

Január 21 – második válogató – 19:30 – DUNA és Duna World.

Képek forrása: MTVA – Kaszner Nikolett
Videók forrása: A Dal hivatalos YouTube csatornája

A bejegyzés trackback címe:

https://kozteve.blog.hu/api/trackback/id/tr812126535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása