Köztévé Blog

A mi ünnepünk: a tűzijáték és az olimpia

33. heti nézettség

2016. augusztus 22. - MrSilesian

screenshot_2016-08-22_17_56_26.pngMa hajnalban kialudt az láng a riói Maracanã Stadionban, és egy látványos záróünnepséggel ezzel véget ért a XXXI. nyári olimpia rendezvénysorozata. Az M4 Sport, a játékok első számú hivatalos közvetítője Magyarországon szépen nyerte a hetet ismételten. A nyolc legnézettebb műsorból hetet itt láthattak a nézők, míg az abszolút győztes az augusztus 20-i tűzijáték közvetítése lett. A tovább mögött a legnézettebb műsorok részletes listája, az augusztus 20-i közönségarányok és pár szó a tűzijáték televíziós közvetítéséről. 

screenshot_2016-08-22_17_56_36.png

screenshot_2016-08-22_18_02_31.png

A nemzeti ünnep legfontosabb eseményei a közmédia csatornáin voltak elérhetőek, így nem meglepő, hogy a szokottnál is jobb nézettséget hozott az államalapítás ünnepe az MTVA-nak. Segítette a diagramban az oszlopok minél magasabbra emelkedését, hogy ez volt az olimpia utolsó, magyar szempontból kifejezetten izgalmas napja.

Az ünnepi tűzijátékot a Duna és a Duna World is egyszerre, élőben tűzte műsorra 21:00-tól: most is – mondhatni már szokás szerint – az év egyik legkiemeltebb, televíziós nézettség szempontjából legjelentősebb produkciójáról volt szó. Az érdeklődéssel nem is lett volna probléma: a két adón összesen több, mint 1 000 000-an nézték végig a közvetítést, na de nem szabad elmenni a minőség mellett, amit szolgáltattak a tévénézőknek. Ha mindez valamikor az 1990-es években történik, akkor senki nem szól egy szót sem, de a HD-Full HD-LCD-Plazma-LED és társai tévék világában olyan minőségű SD közvetítést adni a tűzijátékról, amilyet egy alsó kategóriás okostelefonnal is lehet készíteni, az kissé aggasztó. Egy olyan műsorszám, aminek az egyetlen erőssége a látvány, ott ez véletlenül sem lenne elhanyagolható. Az, hogy a műsorkészítők idegesen kapkodták a kameraképeket csak még amatőrebbé tette az egészet. A tűzijáték tökéletesen meg volt szervezve, kiváló volt a Petőfi Rádió által összeválogatott zenei alap hozzá, és ez élőben, a helyszínen tökéletes élményt nyújtott; viszont aki nem a Duna parton, hanem a Dunán (értsd: televízióadó) nézte, az kimaradt mindebből. Bízom benne, hogy 2017-ben sikerül végre egy nemzetközi szinten is értékelhető, minőségi közvetítést készíteni a tűzijáték köré: HD-kamerákkal és drónokkal.

Régebben, amikor a két legnagyobb kereskedelmi csatorna is közvetítette az eseményt, a közvetítés minősége akkor sem volt semmivel sem jobb. Az RTL Klubon teljesen érthetetlen módon kommentálták a tűzijátékot (miért?), míg a TV2-n két éve egy vörös csíkra ki volt írva, hogy "Tűzijáték 2014" (mintha bárkinek is nem lett volna evidens, hogy mi látható a képernyőn). Úgy vélem, hogy még mindig hatalmas dolog a tűzijáték, és az lesz a későbbiekben is, de járjon a nézőknek is olyan élmény a tévés közvetítésben, mint azoknak, akik a helyszínen élvezhetik az egészet. Zárásként egy pillanatkép SkyDrone YouTube-videójából. Csak összehasonlításképp, hogy ilyen is lehetett volna.

screenshot_2016-08-22_18_49_34.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kozteve.blog.hu/api/trackback/id/tr3411357514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása