Köztévé Blog

Egy hét próbaadás: vélemények a Duna estéiről

2017. december 10. - MrSilesian

screenshot_2017-12-10_19_25_22.pngAz MTVA kísérleti jelleggel egy hét erejéig, december 4. és 10. között a Duna főműsoridejét megváltoztatta olyanra, amilyen az M1 volt az ezer nappal ezelőtti átalakításáig. Műsorváltások minden óra félkor, esti Híradó fél 8-kor, majd a főműsoridő kezdődik 20:15-től. A Sajtóosztály elmondása alapján ha a nézőknek megtetszik ez az újítás, akkor megfontolják, hogy hosszabb távon is így alakítsák az estéket. Egyelőre csak erre az egy hétre szólt a csere, december 11-től ismét este hatkor lesz Híradó a Dunán, majd 18:40-től Rex felügyelő, azt követően a Végtelen szerelem második évadjának utolsó részei és fél 9-kor a napi esti műsorok – ahogy azt már megszokhattuk.

Mindenek előtt szeretném közölni, hogy a Köztévé Blog Facebook-oldalán a kísérleti héten egy szavazás indult azzal kapcsolatban, hogy az olvasók melyik felállást preferálják: Híradó 18:00-kor, vagy Híradó 19:30-kor a Dunán? Az oldal követőinek vasárnap este 9 óráig volt lehetőségük hallatni a hangjukat, és meglehetősen egyértelmű végeredmény született. A húsz válaszadó 80%-ának a megújított felállás tetszik inkább: úgy gondolják, hogy jobb helye van a főadón a Híradónak a későbbi idősávban. Tulajdonképpen 2015-ig a mindenkori főadón is ez vált be; hozzászoktak a nézők – ha közmédia, akkor fél nyolckor van híradás.

kepkivagas.PNG

A megvalósítással kapcsolatban viszont még lenne mit szépíteni, hiszen – mondhatni – erősen darabos a Híradó ily módú felépítése. Akik a Dunán követik figyelemmel az adást, azoknak 35 percben szólnak bel-és külpolitikáról, gazdaságról, közéletről, sportról illetve időjárásról, míg akik az M1-en nézik, azok 55 percben kapják meg mindezt, egy töréssel a közepén, néhány duplikációval és kiegészítéssel. A "csonka" Dunás Híradó esetében a hírsorrend nem változott, nem alakult át, nem idomult megfelelően a megrövidült műsoridőhöz, míg az M1-en a lekapcsolódást követően több fontos, ténylegesen közérdekű hír is adásba került, ami a főadós kiadásból kimarat. Az időjárás Híradóban elhangzó verziója, és az az után hallható 30 másodperces változat nem egészíti ki egymást, láthatóan elég lenne a műsorba integrálva közölni a várható fokokat; vagy megtartani külön műsorszámként, de akkor három percben. A jelmondat így hangozhat, hogy: "A kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon." – Móricz után szabadon, természetesen. Részemről úgy gondolom, hogy az lenne a legtökéletesebb megoldás, ha 40 percbe sűrítve mondanák el a híreket, így nem kellene a Duna nézőinek idő előtt leválni; míg a tejes, egy órás Híradót pedig át lehetne időzíteni a mostani 18 órai idősávba, így 19 óra után, fél órán át tökéletes felvezetésként szolgálna a Ma este, vagy akár egy magazinműsor a fél 8-as kiadásnak.

Az országos kereskedelmi csatornák hírösszefoglaló jellegű műsorai is a hat órai idősávban kerülnek képernyőre; ilyenkor egy dedikált hírcsatorna tökéletes alternatíva lehet azoknak, akik komolyabb, másabb szemszögből hallgatnák meg a nap legfontosabb híreit, viszont azok, akik bármi mást szívesebben néznének, mint a Híradót, azoknak jó lehetőség ilyenkor a Duna. (Hiszen eddig 18:00-kor az ország négy legnézettebb csatornája – az RTL Klub, a TV2, a Duna és az M1 is – híradót tűzött műsorára)

Summa summárum: szívesen látnánk a későbbiekben is fél 8-kor, állandó jelleggel a Híradót a közmédia főadóján – de egy átgondoltabb, kiegyensúlyozottabb verzióban. Továbbá a napokban beérkező nézettségi adatok is vélhetően ezt a tézist fogják alátámasztani.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozteve.blog.hu/api/trackback/id/tr5613469325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása