Köztévé Blog

Négy éves az egységes arculat

2016. július 26. - MrSilesian

2012. július 27-én, a XXX. nyári olimpiai játékok megnyitójának apropóján egységes arculatra váltott a közmédia összes televízió- és rádióadója, illetve az összes az Alaphoz köthető szervezet.

screenshot_2016-07-20_10_36_49.pngMég mindig emlékszem, aznap reggel felkeltem 5:50-kor, hogy megnézzem az M1-en az adáskezdést. A Hajnali gondolatok alatt már az új csatornaazonosító volt a képernyőn, majd a reklámblokk előtt láttam az első landart-os képet, illetve az arcokat. Elsőre is nagyon tetszett az egész megjelenés. Azért mert letisztult, modern és elsősorban egységes.

Akkor még csak négy csatornát működtetett az MTVA: M1, M2, Duna és Duna World. A közrádiók közül is csak a Kossuth, Petőfi és Bartók szóltak. A négy év alatt olyan átalakulások mentek végbe a közmédiánál, amit szerintem 2012-ben még senki sem gondolt volna, hogy meg fognak történni a következő években. Az M1-ből hírcsatorna lett, az M2 a gyerekek és a fiatalok adójává vált, létrejött az M3 retrocsatorna, az M4 Sport, és hamarosan indul az oktatási-ismeretterjesztő-kulturális tematikájú M5 is. A Duna lett az általános új főadó, míg egyedül a Duna World maradt meg annak, ami négy éve is volt: a szórványmagyarság adója. A rádiók soraiban elindult a muzsikát és a nótát előtérbe helyező Dankó Rádió, illetve az idei évben egy jelentős átalakításon ment keresztül a Petőfi Rádió.

kep3.pngAz arculat amilyen egységesen és rendezetten indult, ma éppen annyira lett valamelyest szétszórt is. Az M4 Sport az elindulása óta eltérő arculati elemeket használ a többi adóhoz képest az ajánlók és reklámok között, míg az M1-en nem látható egyáltalán a rózsaszín logó, viszont a csatorna arculatába illő lila logó pedig egyáltalán nem létezik. Ezentúl az M5 logója a vízszintes sávokkal teljesen ellent mond az arculati kézikönyvben írtaknak, miszerint az M-csatornáknak függőlegesek a vonalai – az M4 Sport logója tekinthető még határesetnek. Ilyen apróságokon ugyan felesleges fennakadni, de mindenképpen fontosnak tartottam, hogy kitérjek erre is.

Hogyan tovább? Mi lesz négy év múlva? Lehet tippelni, de mint látható, senki sem gondolta volna négy évvel ezelőtt, hogy ma mi lesz, így a következő esztendők sem könnyebben kiszámíthatóak. Tovább bővülnének az M-tematikus csatornák? Lesznek regionális adók, esetleg új Duna-csatornák? A lényeg, hogy az igények szerint a nézőkkel együtt hozzanak létre olyan új csatornákat, amelyeket a közönség kíván. Ahogy az MTVA (korábbi ?) szlogenje is tartotta: Közszolgálat. Közösen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozteve.blog.hu/api/trackback/id/tr268902714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása