Köztévé Blog

Rendkívüli hírek az M1-en. Akkor. Amikor.

2016. július 16. - MrSilesian

kep1.pngSajnálatos hírek rázták meg a világot az elmúlt napokban, de talán nem helytelen úgy sem fogalmazni, hogy az elmúlt órákban, hiszen alig hogy felészleltünk a franciaországi terrorból, máris új hírre lehettünk figyelmesek. Törökországban a hadsereg egy bizonyos része ellene fordult a kormánynak és államcsínyt hajtottak végre. Lezárták az isztambuli hidakat, behatoltak a TRT török közszolgálati televízió épületébe, és bejelentették, hogy átvették a hatalmat. Mindez péntek este, magyar idő szerint valamivel 22 óra után történt. Az M1 fél 11 után az ilyenkor szokásos Nyár 2016 aznapi riportjait ismételte, miközben egyszer megszakították az adást, és Németh Balázs bejelentette, hogy katonai puccs van folyamatban Törökországban. Az aktuális csatorna másfél éves fennállása óta nem volt még arra példa, hogy két egymást követő nap is rendkívüli híradás szakítsa meg a műsorfolyamot.

Rendkívüli híradások az M1-en

2015. szeptember 4-ről 5-re virradóra, amikor migránsok ezrei indultak el a Keleti pályaudvartól gyalog Ausztria és Németország felé, a közszolgálati hírcsatorna éjszakai műsorblokkjában reggel 6 óráig folyamatosan élő adást közvetítettek. Ezt követően október 16-ról 17-re virradóra is éjszakába nyúló műsorfolyam volt látható az M1-en, ugyanis ekkor zárták le a magyar-horvát zöldhatárt. Az éjszakai műsorblokkban éjféltől 2 óráig folyamatosan élő adást közvetítettek. Az első, nem konkrétan a migrációs válsággal kapcsolatos híradás a november 14-re virradó nap történt, amikor Párizsban több helyszínen történtek összehangolt terrortámadások. Az M1-en negyed 12-től másnap reggel negyed 6-ig folyamatosan élő adást közvetítettek. Ez volt az első alaklom, hogy a külföldi nyelvű híradások elmaradtak a rendkívüli műsorfolyam miatt.
brusszeli_terror.jpg
Élőben lehetett követni 2016. március 22-én, azt a három robbantásból álló merényletsorozat történéseit, következményeit, melyre a belgiumi Brüsszelben és Zaventemben került sor. A 35 áldozatot követelő terrorcselekmény a reggeli órákban történt, így azt nem éjszaka kellett közvetíteni.

A napokban pedig csütörtökről péntekre fordulva a nizzai gázolásos merénylet vezette a híreket. Az éjszakai közvetítés során az M1 párizsi tudósítója, Venczel Katalin is beszámolt a legfrissebb információkról, míg szakemberek telefonon próbálták megfejteni, hogy mi történhetett a Francia Riviérán. A műsorfolyam fél 2-kor ért véget, de pénteken reggel 5:50-től egészen este 22:30-ig a nizzai terror volt a vezető téma, viszont a 23 órai Híradó már egészen másról szólt: Isztambul és Ankara került a középpontba. A rendkívüli hírek miatt az angol, a német, az orosz és a kínai nyelvű hírösszefoglalók is elmaradtak. Az éjféli himnuszt követően folytatódott az élő hírfolyam egészen 2:35-ig. Németh Balázs, a Ma este házigazdája a következőeket fogalmazta meg valamivel 1 óra után:

"Az M1 mostmár lassan másfél éves történetében ilyen még nem volt. Olyan már volt, hogy egész éjszaka itt voltunk, de ilyen még nem volt, hogy gyakorlatilag az Európai Unió szomszédjából polgárháborús eseményeket kellett volna közvetítenünk."

screenshot_2016-07-16_16_39_49.pngA török puccs kapcsán a folyamatos körkapcsolásban – csak a teljesség igénye nélkül – megszólalt telefonon Georg Spöttle és Földi László, biztonságpolitikai szakértők, Tarik Demirkan, a Türkinfo főszerkesztője, Speidl Bianka, a Migárciókutató Intézet vezető elemzője, Egeresi Zoltán, Törökország-kutató, Szűcs Tamás, az M1 külpolitikai szakértője, Karas Dávid, Isztambulban élő magyar politológus, Járai Judit, az M1 washingtoni tudósítója, valamint Volf-Nagy Tünde, az M1 berlini tudósítója.

Egy hírcsatorna – bármennyire is kegyetlenül hangzik – ilyenkor vizsgázik, hogy mennyire működik naprakészen, mennyire képesek élőben tudósítani az aktuális történésekről. Ezek után nem hiszem, hogy bárkiben is kételyek maradtak volna a csatorna létjogosultságát illetően, hiszen az M1 kiválóan abszolválta mindazt, amire hivatott. Folyamatosan továbbította a híreket, és elemezte azok lehetséges hátterét. A csatorna ezúton is egész éjjel hű volt a szlogenjéhez. Minden sajnálatos történést akkor mondtak el, amikor az történt. Kívánom, hogy minél kevesebb ilyen rendkívüli híradásra legyen szükség a jövőben, de amíg ilyen bizonytalan helyzet uralkodik a világban, addig nem árt tudni róla, hogy éppen az adott pillanatban mi történik körülöttünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozteve.blog.hu/api/trackback/id/tr978893758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása