Köztévé Blog

Egy nap – két arany – mindenki örül – vagyis csak majdnem

2016. augusztus 07. - MrSilesian

screenshot_2016-08-07_14_35_17.pngEgy ország örül annak, hogy Szász Emese és Hosszú Katinka is már az első versenynapon két aranyéremmel örvendeztette meg nem csak a magyar delegációt, hanem az egész magyar nemzetet, ennek ellenére az Index sikeresen megfogta az olimpiai közvetítések lényegét. A comment:com blog szerzője a „Le lehet közvetíteni egy úszó előfutamot a nyertes megemlítése nélkül? Az MTVA-n le hát!” című bejegyzésében azon van kiakadva, hogy a számunkra teljesen jelentéktelen női 100 méter pillangó utolsó előfutamán Knézy Jenő kommentátor nem a menekült csapat zászlaja alatt versenyző szíriai Juszra Mardini által nyert úszást közvetítette, hanem a magyar Szilágyi Liliánáról és az esélyeiről beszélt. Mert az Index teljesen polkorrekt: ha van valami, ami minden dolog elébe helyezhető, az egy menekült sportoló. Mellesleg az, hogy a futam elején Oreoluwa Cherebin, grenadai úszót – feltehetőleg a hárombetűs NOB-rövidítésből kiindulva – grönlandinak titulált Knézy az nem probléma, hiszen ő nem menekült, tehát ő már nem is számít. (Grönland egyébként nem vesz részt a játékokon)

Az olimpián a menekült csapat sportolói az ötkarikás zászló alatt versenyeznek, és a csapatnevük rövidítése ROT (Refugee Olympic Team). Természetesen egy kommentátort nem menti fel semmi sem az alól, hogy nincs tisztában a résztvevő csapatok rövidítéseivel, de még így is jobb, mintha valami bődületes marhaságot mondott volna, a Grenada–Grönland-kavaráshoz hasonlóan – bár mint kiderült technikai problémák nehezítették a helyszínen Knézy Jenőnek a közvetítést. Hangsúlyozandó ismét, hogy a kutyát sem érdekelte az utolsó előfutam eredménye – és végül innen senki nem jutott tovább az elődöntőkbe, ahogy az várható is volt. Az Indexnek köszönhetően mostmár mindenki hallott erről az előfutamról; nem maradtunk le szerencsére semmiről. Minden magyar tévénézőt jobban érdekelt, hogy Szilágyi Liliána az 57.70-es idejével ott lesz-e az elődöntőkben. (Ott volt, és a 6. helyen zárt 58.31-gyel, örüljünk inkább ennek)

Bevett gyakorlat más országok televízióadóinál is, hogy azok a versenyszámok, amiben nem érintett az adott hon versenyzője, azt csak a stúdióban, a háttérben lehet látni, míg a műsorvezetők a szakértőkkel megbeszélik, hogy hogyan teljesített az ő sportolójuk. Példának okáért: a német ARD közszolgálati televízió Das Erste csatornája is így közvetíti az olimpiai játékokat.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke magyar idő szerint valamikor szombaton hajnalban, a megnyitóműsor végén beszédében kiemelte, hogy az olimpia szellemisége hangsúlyozza a világon élő emberek különbözőségét, de mégis minden sportoló, aki elutazott Rióba, az most egyenlő egytől egyig. Az Index megmutatta: mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek. Ha viszont Juszra Mardini „csak” a szíriai csapatot erősítette volna a részvételével, akkor már nem is lett volna akkora szenzáció, hogy a kommentátor megfeledkezett róla.

Az MTVA közleménye az esettel kapcsolatban itt olvasható.

Kép forrása: YouTube, metro.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://kozteve.blog.hu/api/trackback/id/tr339169510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása