Köztévé Blog

Nemzeti főadó – másképp

Avagy hogyan lehetne a Dunából valódi zászlóshajót csinálni

2018. július 29. - IchBinM1

screenshot_2018-07-29_20_22_19.pngA DUNA a Duna Médiaszolgáltató első számú televíziós csatornája, a magyarság nemzeti főadója 2015. március 15-e óta. A neve 2006-ig egyet jelentett magával a Duna Televízióval. Kezdetben csak nappal sugárzott műsort, éjszaka pedig Képújságot. Ma napi 24 órában fogható Európa csaknem egész területén. 2012. július 27-e óta, a közszolgálati televízióadók egységes arculatváltása óta csak DUNA néven említik a csatornát. 2015. március 15-től átvette a korábbi M1 helyét, így a DUNA lett a nemzeti főadó. A korábbi M1-es műsorok többsége átkerült erre a csatornára.

A tavalyi év őszén Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója elmondta, hogy mivel az elmúlt időkben elsősorban az újonnan indult tematikus adók voltak kiemeltként kezelve a közmédiánál, és a közeljövőben nem indítanak több tévécsatornát, így a 2018-as évben a nemzeti főadót fogják megrenoválni. Mivel nyáron az ég világon semmi nem szokott történni a tévés piacon, így elmondható, hogy eltelt az év kétharmada, de semmilyen elmozdulás nem volt a tavalyi számokhoz képest. Sőt, a nyár folyamán volt olyan is, hogy a Tóth Jánost főműsoridőben a 18–49-es korosztályból 0, azaz NULLA ember nézte. A változások indokoltak lennének – ezt mutatják a számok is, és a Köztévé Blogot követők is erről szoktak kommentelni, hogy megérett már egy átfogó felújítás a Dunánál.

Ebben a bejegyzésben az olvasható, hogy szerintem miként tudna újra nyitni a magyar közszolgálati médiaóriás zászlóshajójaként fémjelzett Duna a 18–49-es korosztály számára is, illetve miképpen tudna szélesebb nézőközönségnek értékközvetítő és/vagy szórakoztató műsorokat sugározni – sikeres európai közszolgálati televíziók példáiból kiindulva.

kep1_6.png

Megnevezés: Elsősorban csak DUNA, illetve használható még a TV, tévé vagy csatorna kiegészítéssel a név. Nem engedélyezett viszont a Televízió szó használata, mivel megtévesztő lehet, ha a jogelőd korábbi részvénytársaságra gondolunk.

Szlogen: DUNA – Mindenkinek. A jelige kifejezi, hogy valóban mindenkinek, mindenkihez szándékozik szólni a csatorna. Ugyan szoros szimbiózisban kényszerű élni a közmédia többi tematikus adójával, de magában is képes mindenki számára kikapcsolódást biztosítani.

screenshot_2018-07-29_13_50_35.pngVáltozás a tematikában, a kommunikációban, illetve a műsorstruktúrában: A csatorna arculatának, megjelenésének és marketingjének dinamikusabbá kell válni – ez nem vitatható jelen állapotokban. Egyszerre kell vonzóvá tenni „mindenki” számára, de közben meghagyni a közszolgálati feladatokból adódó egyedi sajátosságait. A műsorajánló / reklám / egyéb közlemények grafikus megjelenése 5 másodpercnél nem lehet hosszabb. A teletextes feliratozás lehetőségét a műsorszám elején, a képernyő jobb felső sarkában megjelenő grafikai elemmel kell feltüntetni, ezzel elősegítve a csatorna dinamizálódását. A reklámidőt illetően a Médiatörvényben előírt kvótát bőven a 11 perc / 60 perc határ alatt kell tartani – max. 5 perc. Főműsoridőben engedélyezett a 11 perc. Ez a műsorajánlókra nem vonatkozik. A műsorokat nem szakíthatják meg reklámmal, csak indokolt, monstre hosszúságú (több, mint 90 perc) közvetítések esetében.

Az M4 Sport élő közvetítéseivel egy időben futó sportműsorok mindegyikét az M5 veszi át a programjába. (Forma—1, Labdarúgó eb/vb párhuzamos mérkőzések, Bajnokok Ligája, OTP Bank Liga, olimpiák…)

screenshot_2018-07-29_19_20_19.pngA televíziós grafika további elengedhetetlen eleme a csatornaazonosító logó jelenléte a képernyő bal felső sarkában, melyben a körvonal fehér (RGB 255/255/255) áttetsző színű, a hullámvonal pedig sötétkék (RGB 33/64/154) áttetsző színű. A logó mellett jobb oldalt, függőlegesen középre igazítva megjelenik a DUNA szó csupa nagybetűvel írva. A HD minőségű műsorok nem kapnak külön megjelölést, azonban az ismétlés és élő közvetítés a felirat alatt egy sötétkék színű dobozban fehér nagybetűvel van feltüntetve (ISM. ill. ÉLŐ). Indokolt esetben a csatornaazonosító átkerülhet a képernyő jobb felső sarkába. A csatornaazonosító színénél kivételt képeznek az időszakos logók, amikor valamilyen esemény, vagy ünnep apropójából kiegészül a grafika valamilyen egyedi dologgal (március 15, húsvét, május 1, június 4, augusztus 20, október 6, október 23, november 1, karácsony, szilveszter). A fekete gyászszalag megjelenítésekor a kék hullámvonal fehér színűre változik.

A Facebookon aktív, fiatalos jelenlét: az oldal nevének megváltoztatása Duna Televízióról Duna TV-re.

Az online tér mellett folyamatos BTL kommunikáció: óriásplakátok, citylight panelek, gerillakampányok, gyors népszerűsítés a csatornáról és a húzóműsorairól.

A műsorstruktúra több elemében változhatna, bővebb részletezés az alábbiakban.

Legfőbb változások a hétköznapokban:

  • 24 órás adásnapok, a hét minden napján; adáskezdés 5:50-kor.
  • Híradások: az M1 munkatársai által készített, saját hírműsorok (Duna 6, Duna 12, Duna 24, Duna +), melyek csak és kizárólag a Dunára készülnek. Egyedül a 19:30-as Híradót veszi át a főadó, élőben.
  • screenshot_2018-07-29_13_28_11.png6:00–9:00 – Utazós reggeli műsor konténerstúdióból minden hétköznap máshonnan, bruttó 2 órában. A Petőfi Rádió egykori napindító műsorának címe alapján Reggeli csúcs néven. A nyári időszakban, június 1-től augusztus 31-ig a Balaton környékének bemutatása. Közvetítési központ: Révfülöp. A műsort félóránként rövidebb hírösszeállítások, sporttal és időjárással kapcsolatos információkkal tagolják. Előtte, utána és közben Kapcsolunk, magyarság! címmel panorámaképek, illetve webkamera felvételek közvetítése a Kárpát-medence jelentősebb helyeiről élőben, aláfestésnek egy népszerű zenével. Ötletadó: ORF 2 – Guten Morgen Österreich! és Hitpanorama.
  • 9:00–12:00 – Népszerű, közkedvelt dél-amerikai / török telenovellák, sorozatok közvetítése. (Végtelen szerelem, A múlt árnyékában, Sorsok útvesztője, Elfeledett szerelem, Mámoros szerelem, Lola)
  • 12:00–12:15 – Délben déli harangszó, majd 10 perces hírösszefoglaló: sporttal, időjárással, programajánlóval – Duna 12 néven.
  • screenshot_2018-07-29_13_38_12.png12:15–kb. 15:00 – Kora délután egy gasztronómiai műsor (Jamie Oliver, Nigella, Ízőrzők, Magyarország finom!), majd egy természetfilm, vagy ismeretterjesztő jellegű program (Peru, Chile; Szerelmes földrajz), amit követően műsorra kerül az M2 Petőfi TV egykori estindító műsora, a Böngésző. Ebben a kiadásban könnyed, délutáni zenei műsorként videoklipeket, illetve filmelőzeteseket mutatnak be benne, kétszer 45 percben.
  • screenshot_2018-07-29_19_50_05.png15:00–17:55 – A délután második részének kezdéseként egy pár percben jelentkezik a Duna +, majd elsősorban fiatal felnőtteknek szóló sorozatok kezdődnek. Főként az elmúlt 15–20 év népszerű sitcomjai, illetve sorozatai kerülnek bemutatásra, dupla részekkel. (Az én kis családom, Dokik, Már megint Malcolm, Modern család, A semmi közepén, Papás babás, Melissa és Joey, Agymenők, Simpson család, A Goldberg család, Így jártam anyátokkal, Jóbarátok, Varázslók a Waverly helyből…) A két rész között rövid megszakítás, kevés reklámmal, több műsorajánlóval, illetve cross-promóval, mely lefedi a teljes közmédia-portfóliót. Egy adott sorozat második része, és a következő sorozat első része között nincs semmilyen megszakítás.
  • 17:55–19:00 – A délután végével megkezdődik az esti főműsoridő. A 17:55-kor jelentkező Duna + ajánlja a közmédia műsorait, illetve a 18:00-kor kezdődő egy órás M1 Híradót, valamint az utána következő Regionális híradókat az M1-en. 18:00-tól egy órán át két lehetőség áll rendelkezésre: vagy közvetítik egy nagyobb érdeklődésre számot tartó kortárs, nyugat/közép-európai (eddig nem látott) 45–52 perces sorozat legújabb epizódját (A hegyi doktor – Újra rendel, Kisvárosi doktor), vagy vetítenek egy szintén premier sorozatot, 26–30 percben, amit követően ugyanilyen hosszúsággal egy saját gyártású napi kvízműsor követ.
  • screenshot_2018-07-29_12_32_38.png19:00–20:15 – A prime time felvezetését követően egy saját gyártással folytatódik a Duna estéje. A Téma címmel könnyed, beszélgetős műsor indul, ahol az adott nap legfontosabb történéseit beszélik ki a stúdióba meghívott sztárvendégek a műsorvezetővel. Mintaként szolgálhat a lengyel TVP 1 Świat się kręci és a holland NPO 1 De Wereld Draait Door című műsora. A téma lehet közéleti, általános jellegű, de csak érintőlegesen veheti terítékre a politikát, azon belül is kifejezetten ügyelve arra, hogy tartózkodjon az aktuális belpolitikától (arra elvégre ott van az M1). Afféle közszolgálati magazinműsorként szolgál, ami screenshot_2018-07-29_13_48_38.pngmindig úgy tud valami újat, érdekeset és frisset mondani, hogy közben ne legyen unalmas és képes legyen szórakoztatónak is lenni. A nap témájával kapcsolatosan a nézők is elmondhatják a véleményüket okostelefonos alkalmazás segítségével. (A műsort a délutáni órákban rögzítik, így a közönség reakcióit a műsorvezető nem tudja ismertetni a programban, csak a tévés grafikában jelennek majd meg az elküldött eredmények.) A Témát követően megszakítás nélkül kezdődik az M1 fél nyolcas Híradója a Dunán is, mely 40–42 percbe sűrítve mondja el a nap legfontosabb belpolitikai, külpolitikai, közéleti és sporthíreit, valamint szolgál aktuális időjárás-előrejelzéssel – mindezt egy műsorszámban, nem külön tagolva. Az MTI külföldi tudósítójai lehetőleg élőben jelentkeznek be a műsorban. A végén esti műsorajánló a közmédia teljes portfóliójából. (Highlight: DUNA és M1)
  • screenshot_2018-07-29_19_23_16.png20:15–kb. 0:00 – A Híradót követően minden napnak megfelelően tematikus este indul. Hétfőnként doku-jellegű ismeretterjesztő saját gyártású műsorok kerülnek képernyőre [Kékfény, On the Spot, Fedél nélkül (ÚJ!), Utazz velem! (ÚJ!)] Kedden este egy saját gyártású sorozatot/kvízt (Csak színház és más semmi, Egynyári kaland vagy A Milliomos) követően valamilyen 2000 után bemutatott mainstream filmet vetít a csatorna. A szerda a sorozatoké: eleinte a korhatár-besorolásnak megfelelően két, a tizenkétévestől idősebb korosztály számára megtekinthető népszerű sorozatot közvetítenek screenshot_2018-07-29_13_52_39.png(Downton Abbey, Született feleségek, Laura rejtélyei, Egyszer volt, hol nem volt), majd 21 óra után akár 16-os korosztály megjelöléssel futó sorozatok, mint pl.: Kártyavár, NCIS, Lost: Eltűntek. 23 óra után pedig minden megkötés nélkül akár Fargo, Trónok harca, Borgiák, Breaking Bad. Csütörtökön egy rövid magyar sorozattal kezdődik negyed kilenckor az este (jelenleg a Tóth János tölti be ezt a feladatot), majd ezt követően egy romantikus film vagy egy könnyed vígjáték kerül képernyőre. Ezután Elmondom mit eddig… címmel screenshot_2018-07-29_20_32_55.pngstand-up tehetségkutatót vetít a Duna az A38 Hajóról – ezzel mintegy a televíziós kabaré műfaját megtartva. Pénteken pedig A Dal kivételével szezonálisan itt kerül műsorra az adott televíziós évad aktuális húzóprodukció (Fölszállott a páva, Kórusok harca, Csináljuk a fesztivált!, Magyarország szépe, Énekel az ország) Ezt követően kéthetente egy 90 perces late-night talk-show veszi kezdetét Isten hozta Magyarországon! címmel. Ajánlott házigazda: Kautzky Armand. A műsor címére utalva minden adásban lenne egy külföldi meglepetésvendég, akinek a kilétére nem kerül fény a vetítés előtt. A másik héten filmet adnak.
  • 0:00–5:50 – Duna 24, estzáró 5–8 perces hírműsor, amit követően ismétlések kezdődnek. Sikeres, saját gyártású sorozatok (Munkaügyek, Fapad, Gasztroangyal, Ég, föld, férfi, nő) illetve napi produkciók újra vetítése (Reggeli csúcs, A Téma), továbbá a maradék műsoridő feltöltése az M1 érdekesebb magazinműsoraival vagy kisebbségi, vallási műsorokkal. 5:45 után adászárásként elhangzik a Himnusz, majd a következő adásnap a Kapcsolunk, magyarság! előző napi képeivel veszi kezdetét.

Legfőbb változások a hétvégén:

  • screenshot_2018-07-29_19_18_37.png5:50–9:00 – Kapcsolunk, magyarság!, majd Duna 6. 6:30–9:00 Család-barát hétvége, a 2017 szeptembere előtti műsorrend szerint. A Reggeli csúccsal ellenben itt nem fél óránként, hanem óránként Duna + (7:00, 8:00, 9:00).
  • 9:00–12:00
    • Szombat: Saját magazinműsorok: Noé barátai, Pecatúra, Térkép, Rúzs és selyem, Hazajáró. (premier!)
    • Vasárnap: Vallási és kisebbségi magazinműsorok, szentmise közvetítés (opcionáis)screenshot_2018-07-29_20_29_40.png
  • 12:00–12:15 – Délben déli harangszó, majd 10 perces hírösszefoglaló: sporttal, időjárással, programajánlóval – Duna 12 néven.
  • 12:15–kb. 17:35
    • Szombat: Társadók műsorainak átvétele, ismétlése (M4 Sport, M5), Isten hozta Magyarországon! vagy péntek esti film ismétlése (Új idők, új dalai, SzerencseHíradó, Magyar Krónika, kisBajnok, Hungaroring magazin). 6 óra előtt a délután zárása a hétköznapokhoz hasonlóan Duna +.
    • Vasárnap: Duna Nosztalgia – Az M3 ajánlja – klasszikus magyar filmek, sorozatok vetítése a 20. századból. (Akár fekete–fehér, 4:3-as felbontásban is). A délután zárásaként: Alpesi őrjárat, vagy Erdészház Falkenauban (átvezető régiségű sorozatok – éppen új lenne az M3-ra, de már valamennyire régi az új Dunához) 6 óra előtt a délután zárása itt is a Duna +.
  • screenshot_2018-07-29_20_39_16.png17:45–19:30
    • Szombat: SzerencseSzombat, majd fél 7-től Gasztroangyal Borbás Marcsival.
    • Vasárnap: Hogy volt?! – vagy A vendégeim és én, (kéthetes váltásban), majd fél 7-től Magyarország, szeretlek! Szente Vajkkal, 60 perces verzió.
  • 19:30-tól – 19:30: M1 Híradó, majd 20:15-től filmek (január / február – szombat: A Dal), éjfél előtt nincs Duna 24, éjjel ismétlések.

Ugyan lehet, hogy a fentebb leírtak és hosszasan részletezett dolgok mind apróságok, és a hétköznapi egyszeri tévénéző számára nem szembeötlő dolgok, de hiszem, hogy a gyakorlatban egy ilyen szemléletváltással lehet sikert elérni, és igenis létezik, hogy a Duna TV ne kvázi "nyuggeradóként" éljen a fiatalok szemében, továbbá létezik az is, hogy masszívan 5% felett lehet tartani a napi elérését a csatornának.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozteve.blog.hu/api/trackback/id/tr8414149223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása