Viszlát 2018!

Közmédiás évértékelés kendőzetlenül

2018. december 30. - MrSilesian

screenshot_2018-12-30_23_23_21.pngA végéhez közeledik az év, és ahogy az ilyenkor szokás, számot vetünk, hogy milyen volt az esztendő, amit magunk mögött hagyni készülünk, illetve mit várunk a holnap kezdődő új naptól, hónaptól, évtől. Lehetőségek, remények, kívánságok, fogadalmak – mit is lehetne írni közmédia témában 2018-ról, és hogyan érdemes 2019-re tekinteni? A következőkben megpróbálom összeszedni a gondolataimat ezzel kapcsolatban. Évértékelés következik.

Tovább

Vajon melyik lesz az A Dal, ami értünk szólhat Tel-Avivban?

Indul a pályázás A Dal 2019-re

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Eurovíziós Dalfesztivál – A DAL 2019


42651944_559269151170563_859483356054683648_n.pngA Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2019-ban ismét részt vesz a minden évben több mint 100 millió nézőt vonzó Eurovíziós Dalfesztiválon (a továbbiakban úgy is, mint: Eurovision Song Contest vagy ESC). A Tel-Avivban megrendezendő verseny májusi elődöntőit és döntőjét a Duna csatorna élőben közvetíti.
Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (European Broadcasting Union, a továbbiakban EBU) 64. Eurovíziós Dalfesztiválján Magyarországot képviselő versenyzőt és versenydalt a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nyilvános, a Duna csatornán élőben sugárzott nemzeti válogatója, A DAL 2019 műsorsorozat keretében választja ki azon jelentkezők közül, akik pályaműveiket e pályázati felhívásra 2018. november 8-ig benevezik.
Az Eurovíziós Dalfesztiválon magyar színekben induló versenyző az őt nevező Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t (a továbbiakban a pályázat kiíróját) képviseli a nemzetközi versenyen. A szervező EBU szabályzatának értelmében kizárólag a versenydalt nevező felelőssége és döntési kompetenciája a pályázat kiíróját képviselő dal és előadó (a szerző és az előadó a továbbiakban együttesen úgy is, mint: „pályázó”) kiválasztása.
Az alábbi pályázati feltételeknek mindenben megfelelő előadóknak, szerzőknek a nevezési határidőig beérkezett pályaművei közül szakmai előzsűri választja ki azokat a dalokat, amelyek az élőben sugárzott nemzeti elődöntőkön versenyezhetnek.
Az elődöntők legjobbjait a képernyős zsűri és a közönség juttatja A DAL 2019 döntőjébe, ahol kiderül, hogy közülük melyik produkció képviseli Magyarországot 2019 májusában Tel-Avivban a 64. Eurovíziós Dalfesztiválon. Ide kattintva jelentkezhet online!

Tovább

Kívül-belül megújult a Kossuth Rádió

Továbbra is "otthon a világban"

screenshot_2018-09-21_13_05_29.pngAhogy az várható volt a múltheti bejelentés után: szeptember 17-én, hétfőn hajnalban megújult a Kossuth Rádió. Nem csak a díszlet és a stúdió lett új, de az adáskezelő-lebonyolító rendszer is modernebb lett, lecserélték a régi station voice-t és egy jó pár műsort megszüntettek, vagy átneveztek. Most röviden megpróbáljuk összeszedni, hogy melyek voltak a legfontosabb változások a közrádió főadójánál.

Tovább

Petőfi Jazz: új műsor minden hétfőn éjjel a Petőfi Rádióban

screenshot_2018-09-14_18_02_53.pngAki szeptember 10-én éjszaka a Himnuszt követően a Petőfi Rádiót hallgatta, az egy egész más műsorral találkozott az új nap első perceiben. Elsőre úgy tűnt, hogy újra lesznek úgynevezett zónák a rádióban minden este, de mint kiderült, csak heti egy alkalomról van szó, és csak egy műfajról. Az Éjszaka Petőfivel című műsorszám előtt Petőfi Jazz címmel ad egy órás zenei válogatást a közrádió könnyűzenei adója, minden hétfőn (vasárnapról hétfőre virradóan) éjféltől egyig.

Tovább

Összhangzat van!

Elindult a Partitúra, a Duna kulturális felfedező sorozata

2018-09-05_21_31_43-2.jpgSzándékosan fogalmaztam szerényen, meggondoltan és kvázi neutrális hangon, amikor megláttam a Duna idei őszi műsorrendjét. Egyetlen egy új műsor tarkítja ugyanis az egész kínálatot: a szerda esténként, főműsoridőben jelentkező Partitúra, ami egy kulturális felfedező sorozatként aposztrofálja saját műfaját. Idáig nem láttam, nem volt ilyen, nem tudtam milyen lesz, így rosszat nem is írhattam róla természetesen – egyébként megjegyzem: eszem ágában sem volt. A tovább után kifejtem részletesebben, milyen is volt a Partitúra első adása.

Tovább

Mindeközben Közmédiasztánban

Ahogy arról a Facebook oldal követői értesülhettek "nincs itt semmi érdekes, lehet tovább görgetni", de legalábbis ami a közmédia zászlóshajójának, a Dunának az őszi műsorszerkezetét illeti. Minden marad a régiben: hétköznap esténként a Sorsok útvesztője a Híradó után (alig van nézettsége, de még több, mint 320 rész hátra van belőle, szóval 2020 karácsonyáig simán maradhat ebben a sávban – mert miért ne?), illetve fél 8-tól a Honfoglaló (még annyian sem nézik, mint az ezt felvezető török szériát, de ez legyen a legkevesebb nekünk).

Tovább

Nemzeti főadó – másképp

Avagy hogyan lehetne a Dunából valódi zászlóshajót csinálni

screenshot_2018-07-29_20_22_19.pngA DUNA a Duna Médiaszolgáltató első számú televíziós csatornája, a magyarság nemzeti főadója 2015. március 15-e óta. A neve 2006-ig egyet jelentett magával a Duna Televízióval. Kezdetben csak nappal sugárzott műsort, éjszaka pedig Képújságot. Ma napi 24 órában fogható Európa csaknem egész területén. 2012. július 27-e óta, a közszolgálati televízióadók egységes arculatváltása óta csak DUNA néven említik a csatornát. 2015. március 15-től átvette a korábbi M1 helyét, így a DUNA lett a nemzeti főadó. A korábbi M1-es műsorok többsége átkerült erre a csatornára.

A tavalyi év őszén Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója elmondta, hogy mivel az elmúlt időkben elsősorban az újonnan indult tematikus adók voltak kiemeltként kezelve a közmédiánál, és a közeljövőben nem indítanak több tévécsatornát, így a 2018-as évben a nemzeti főadót fogják megrenoválni. Mivel nyáron az ég világon semmi nem szokott történni a tévés piacon, így elmondható, hogy eltelt az év kétharmada, de semmilyen elmozdulás nem volt a tavalyi számokhoz képest. Sőt, a nyár folyamán volt olyan is, hogy a Tóth Jánost főműsoridőben a 18–49-es korosztályból 0, azaz NULLA ember nézte. A változások indokoltak lennének – ezt mutatják a számok is, és a Köztévé Blogot követők is erről szoktak kommentelni, hogy megérett már egy átfogó felújítás a Dunánál.

Ebben a bejegyzésben az olvasható, hogy szerintem miként tudna újra nyitni a magyar közszolgálati médiaóriás zászlóshajójaként fémjelzett Duna a 18–49-es korosztály számára is, illetve miképpen tudna szélesebb nézőközönségnek értékközvetítő és/vagy szórakoztató műsorokat sugározni – sikeres európai közszolgálati televíziók példáiból kiindulva.

Tovább

Egy hét próbaadás: vélemények a Duna estéiről

screenshot_2017-12-10_19_25_22.pngAz MTVA kísérleti jelleggel egy hét erejéig, december 4. és 10. között a Duna főműsoridejét megváltoztatta olyanra, amilyen az M1 volt az ezer nappal ezelőtti átalakításáig. Műsorváltások minden óra félkor, esti Híradó fél 8-kor, majd a főműsoridő kezdődik 20:15-től. A Sajtóosztály elmondása alapján ha a nézőknek megtetszik ez az újítás, akkor megfontolják, hogy hosszabb távon is így alakítsák az estéket. Egyelőre csak erre az egy hétre szólt a csere, december 11-től ismét este hatkor lesz Híradó a Dunán, majd 18:40-től Rex felügyelő, azt követően a Végtelen szerelem második évadjának utolsó részei és fél 9-kor a napi esti műsorok – ahogy azt már megszokhattuk.

Tovább

Ketten maradtak a Talpra magyarban

zih0006-1280x852.jpgA Petőfi Rádió népszerű reggeli műsorának vezetője, Kardos-Horváth Janó ma reggel jelentette be a hivatalos közösségi oldalán, hogy a szüleinél jelentkezett súlyos betegség miatt nem képes ellátni a Talpra magyar műsrovezetését a továbbiakban. A zenész-műsorvezető így hazaköltözött, hogy az édesanyjáékkal legyen a nehéz pillanatokban. A szüleinek mihamarabbi felépülést kívánunk, illetve Janónak pedig azt, hogy hallhassuk még a jövőben a Talpra magyarban!

Tovább

Viszlát Irén, Bihardiószeg! Hello Brassó, Aggtelek és Hortobágy!

2017-08-30_20_17_00.pngA közmédia öt évvel ezelőtti teljes arculati megújulása óta a régi M1 / új Duna (értsd úgy, hogy a mindenkori főadó) a közösségi arculat névre hallgató grafikát alkalmazta a műsorszámok elválasztásánál megjelenő ajánló / reklám feliratok mellett. 2017. augusztus 28-án számtalan változás mellett az arculat is módosult a közmédia első számú csatornájánál. Innentől nem a tévéműsorok nézői jelennek meg a képernyőn, hanem olyan nevezetes helyek, városok, falvak, amelyek a magyarság számára fontosak, ahol a korábbiakban bemutatott emberek nézik, de legalábbis elérik a Duna adását így vélem felfedezni benne a logikát, habár hivatalos kommunikáció nem érkezett ezügyben az MTVA részéről. A képek egyébként az MTI Archívumából származnak, tehát így a legköltségkímélőbb, 0 Ft-os megoldást választották ezt illetően. A tovább után egy videóban és a galériában is megtekintheted, hogy miként is mutat mindez a gyakorlatban.

Tovább